menu

© Teksten gebruikt met toestemming van The Bach Centre (www.bachcentre.com). 

Bach bloesems worden toegepast volgens de methode van Dr. Bach.

Oertincturen maken

De erfenis van het Bach Centre

Edward Bach leerde zijn assistenten Nora Weeks en Victor Bullen hoe ze bloesems moesten maken en welke planten ze daarvoor nodig hadden. Op hun beurt gaven Nora en Victor hun kennis door aan John Ramsell en Nickie Murray. Toen Nickie wegging bij het Bach Centre leerde John zijn dochter Judy Ramsell Howard bloesems maken.

Judy is tegenwoordig directeur van het Bach Centre, en samen met haar man is ze inmiddels goed voor vijftig jaar ervaring met het maken van bloesems.

Het aanmaken van oertincturen is nooit gebeurd zonder dat het Bach Centre daar betrokken bij was. Die betrokkenheid is tot op de dag van vandaag terug te zien in de lessen die het Bach Centre geeft, al zijn is het Bach Centre nu niet meer direct betrokken bij de verkoop van bloesems.

Hoe remedies tot stand komen

Voor het maken van bloesems zijn er twee methoden. De echt kwetsbare bloemen worden meestal geprepareerd via de zonmethode. Dat houdt in dat we de bloemhoofdjes drie uur lang in zuiver water laten drijven, in het directe zonlicht.

Planten met meer hout, en de soorten die tot bloei komen bij een week zonnetje, worden meestal geprepareerd via de kookmethode. Daarbij wordt het bloesemgedeelte van de plant een half uur lang gekookt in zuiver water.

In beide gevallen wordt het water waar de warmte de energie van de bloemen naartoe heeft overgebracht, gemengd met een gelijk deel alcohol.
Dat mengsel is dan de oertinctuur.

De oertinctuur wordt verder verdund met alcohol (in een verhouding van twee druppels oertinctuur met 30 ml alcohol). 

Remedies maken anno nu

Tot 1991 maakte het Bach Centre eigen bloesems in Mount Vernon, waar ze verdund en gebotteld en vervolgens wereldwijd gedistribueerd werden.

Doordat de vraag wereldwijd almaar toenam, kon het Bach Centre het op gegeven moment niet meer bijbenen. In de periode van 1991 tot 1993 besloten zij daarom het productiegedeelte te verkopen aan Nelsons, een zelfstandig familiebedrijf. Het Bach Centre kon zich daardoor gaan concentreren op educatie en het contact met de therapeuten.

In het Bach Centre wordt gebruik gemaakt van het merk Nelsons, omdat de bloesems daarvan gemaakt zijn van planten die in de omgeving van het Bach Centre groeien, letterlijk in Bach's eigen tuin. Degene die bij Nelsons de bloesems maakt, heeft zijn opleiding gekregen van Judy en haar man en maakt gebruik van veel van de locaties die in de jaren '30 van de vorige eeuw voor het eerst zijn gevonden door Edward Bach.

Oertincturen worden met de hand gemaakt, in kleine hoeveelheden. Als u eens langskomt in ons Centrum, op een zonnige morgen in het voorjaar of de zomer, kunt u de kommen in de volle zon zien staan.