6 Tips om je meer open te stellen binnen relaties

6 Tips om je meer open te stellen binnen relaties

Open leren zijn, in elk soort relatie, is makkelijker gezegd dan gedaan. Het betekent dat je jezelf echt laat zien, dat je jezelf kwetsbaar opstelt en dat je de ander jouw gedachten en gevoelens durft toe te vertrouwen. Zeker als je in het verleden gekwetst bent kan dit erg lastig zijn. Hier zijn 6 tips die jou kunnen helpen meer open te zijn in jouw privé relaties:

Blijf bij jezelf

Houdt ten eerste van jezelf, als je dit doet heb je ook een ander meer te bieden. Als je jezelf eenmaal kunt accepteren zoals je bent, en het belang van zelfliefde leert kennen, is de kans groter dat je op de juiste manier kunt deelnemen aan een vriendschap of romantische relatie. Je hoeft dan geen goedkeuring meer van een ander te zoeken. Dit een vormt een sterke basis voor jouw relaties. Vaak vinden we het lastiger om aardig tegen onszelf te zijn dan voor een ander. Wees lief voor jezelf en focus je op wat je leuk vindt aan jezelf. We hebben vaak allerlei kritiek op onszelf die ons aan onszelf doet twijfelen, maar het is mogelijk om daar aan te werken met bijvoorbeeld een dagboek en zelfreflectie. ‘You do you’ is een Engelse uitdrukking die verwijst naar focussen op wat ons doet groeien en ons innerlijk geluk brengt. Hoe minder we onszelf in twijfel trekken of ons proberen aan te passen aan wat we denken dat anderen van ons willen, hoe meer ruimte er overblijft om ons open te stellen voor een ander en met vertrouwen een relatie aan te gaan.

Emotioneel welzijn

Door jezelf te zijn, leer je jezelf accepteren je ondersteun je jouw emotioneel welzijn. Erken al jouw sterke en zwakke punten, accepteer al jouw emoties en benader het leven met een positieve mindset. Emotioneel welzijn stelt je in staat om je zonder angst open te stellen, de ander te vertrouwen en je eigen gevoelens te begrijpen. Ook leer je de ander beter te begrijpen en hij of zij jou. Dit helpt het elkaar veroordelen in de relatie tegen te gaan, bevordert een goede communicatie en daardoor wordt de relatie een veilige ruimte om je te open te stellen. Wanneer je meer balans je vindt in jouw emoties, en je jouw emoties meer onder controle hebt, profiteren jouw relaties daarvan. Lees deze blog voor meer informatie over emotioneel welzijn.

Luisteren

Luisteren naar, en praten over elkaars gevoelens en angsten is essentieel om je open te stellen in een relatie. In het begin kan het eng zijn om zo kwetsbaar te zijn in het bijzijn van een andere persoon, maar wanneer je hier de tijd voor neemt, wordt het gemakkelijker om elkaar te begrijpen en de relatie echt aan te gaan. Naar elkaar luisteren kan, afhankelijk van het soort relatie, de richting of het succes van de relatie bepalen. Als je bijvoorbeeld aan het begin van een romantische relatie staat, probeer dan zo vroeg mogelijk jouw verwachtingen te communiceren. Op die manier begrijpen jullie elkaar en weet je wat je van elkaar verwacht.

Ruimdenkend zijn

Iedereen maakt fouten en meningen kunnen verschillen. Het belangrijkste is dat je ervoor openstaat om meer over de ander te leren, en ook over jezelf, en niet elke relatie af te wijzen op basis van misverstanden of aannames. Communicatie hiervoor erg belangrijk. Doe geen aannames. Als je niet zeker bent van iemands mening, gevoelens of verwachtingen ten aanzien van iets, vraag hem of haar dan om zijn of haar visie uit te leggen zodat je de ander beter kunt begrijpen.

Positief tegen jezelf praten

Als je weet dat je het moeilijk vindt om je open te stellen in relaties, of het nu de romantische versie of een vriendschap is, accepteer dat dan van jezelf. Herinner jezelf eraan dat ook jij een fijne, gezonde relatie verdient en dat je door jezelf en anderen geaccepteerd kan worden zoals je bent. Moedig jezelf aan om kwetsbaar te durven zijn. Je zult jezelf waarschijnlijk verbazen hoe veel verschil dit kan maken.

Positieve lichaamstaal

Een fijne manier om je vrienden, familie of partner laten zien dat je je open wilt stellen, is met het gebruik van lichaamstaal. Elke beweging, gezichtsuitdrukking of gebaar kan emoties overbrengen, zoals of je benaderbaar, betrokken of geïnteresseerd bent. Dit is een andere manier van communiceren, zonder woorden te gebruiken. Als iemand bijvoorbeeld tijdens een gesprek oogcontact met je verbreekt, kan dit zijn om hun gevoelens te verbergen of omdat ze zich ongemakkelijk voelen. Als we onze armen over elkaar slaan in een gesprek, kan dit het signaal afgeven dat we afgesloten of defensief zijn. Wees je bewust van wat jouw lichaamstaal uitstraalt en probeer positieve lichaamstaal te gebruiken, zoals een glimlach, een open houding en oogcontact.

Conclusie

We hopen dat deze tips je kunnen helpen bij jouw uitdagingen waar je tegenaan loopt in jouw relaties. Doe rustig aan, oefen stap voor stap, en geniet van sterke banden met anderen en prettige, gezonde relaties.

Gebaseerd op: www.bachremedies.com/en-gb/explore/blog/2022/02/6-ways-to-be-more-open-in-your-personal-relationship/

 

Wil je eens inventariseren welke emoties voor jou het meeste aandacht nodig hebben? Kijk dan eens naar onze Bach bloesem wijzer.

Bach bloesem wijzer »

©Teksten gebruikt met toestemming van The Bach Centre (www.bachcentre.com). Bach bloesems worden toegepast volgens de methode van dr. Bach.