menu

Veelgestelde vragen over Bach bloesems en Rescue

Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

Hoe neem ik de remedies in?
Waarom zit er alcohol in de Bach bloesems?
Moet er alcohol toegevoegd worden in het mengflesje?
Werken de remedies sneller als je ze niet verdunt?
Hoe snel kun je verschil merken na het innemen van de remedies?
Hoeveel remedies kun je in één keer innemen?
Kun je remedies innemen als je zwanger bent?
Kunnen de remedies alleen worden toegevoegd aan water?
Wanneer kan ik stoppen met het innemen van de remedies?
Zijn er combinaties van bepaalde remedies die absoluut niet samen gebruikt mogen worden?
Waarom worden niet alle remedies bij elkaar gevoegd, zodat er één remedie ontstaat voor ieder probleem?
Wat betekenen de nieuwe namen van de 7 groepen?
Hoe weet ik zeker dat ik echte Bach Original Flower Remedy koop van het Bach Centre?

Antwoord op uw vraag:

Voeg 2 druppels van elke door u gekozen remedie toe aan een glas water. Neem zo vaak als u wilt een slokje ervan, maar neem minstens 4 maal zo’n glas water per dag om lange termijn problemen op te lossen. Indien u meerdere remedies gebruikt is het handiger als u een 30 ml pipetflesje (mengflesje) koopt waar u van iedere remedie 2 druppels in doet, vervolgens het flesje vult met water en hiervan minimaal 4x 4 druppels per dag van neemt. Om het water vers te houden kunt u naar wens een theelepel cognac of appelazijn toevoegen.

Antwoord op uw vraag:

Dr. Edward Bach gebruikte de alcohol voor het conserveren. Dit is noodzakelijk voor de microbacteriën die anders kunnen groeien in het op water gebaseerde middel. Alcohol is dus geen actief middel, maar wordt puur toegevoegd voor de houdbaarheid.

Antwoord op uw vraag:

De normale manier om verschillende remedies te mengen, is door van iedere remedie 2 druppels in het mengflesje te doen en de rest af te vullen met water. Als u zorgt dat het flesje te allen tijde gekoeld staat en het flesje niet aanraakt met de tong, dan zal het water gedurende 2 à 3 weken vers blijven. Echter, als u het flesje weleens of altijd meeneemt, dan raden wij aan een theelepel cognac of appelazijn toe te voegen, zodat het water niet zal bederven.

Antwoord op uw vraag:

Er is geen verschil in kracht of snelheid van de werking als u de remedies onverdund inneemt. Echter, de alcohol geeft een scherpere smaak bij de onverdunde versie, zodat het misschien voor de gebruiker lijkt dat het een snellere werking heeft. Dit is echter niet het geval. Wel adviseren wij de remedies niet met liters water te verdunnen. Gebeurt dit wel (bijv. in een paardendrinkbak), doe er dan meerdere druppels in.

Antwoord op uw vraag:

Bij sommige personen zijn er al direct verschillen merkbaar, bij een ander kan het een tijdje duren. Het is ook afhankelijk van het type emotie dat wordt behandeld. Elk geval is uniek.

Antwoord op uw vraag:

Wij adviseren niet meer dan 7 remedies per keer te nemen. Het lijkt soms dat meerdere remedies van toepassing zijn, maar probeer dan te voelen wat u op dat moment voelt en kies dan de remedies die daarbij horen. Gevoelens en emoties uit het verleden kunnen later behandeld worden, eerst de gevoelens van het heden dienen behandeld te worden.

Antwoord op uw vraag:

Als u twijfels heeft adviseren wij altijd eerst uw dokter of verloskundige te raadplegen. Met betrekking tot de alcohol zien wij geen gevaar, omdat het zo’n kleine hoeveelheid is. Indien u zich houdt aan de gebruikelijke dosering kunt u de remedies met een gerust gevoel toepassen.

Antwoord op uw vraag:

Nee, ze kunnen ook toegevoegd worden aan thee, koffie, frisdrank, vruchtensap, etc. Omdat het gezondheidsproducten zijn, gaan we standaard uit van (mineraal)water. Bij hete dranken zal de alcohol verdampen, maar dat heeft geen effect op de werking van de remedie.

Antwoord op uw vraag:

Wanneer het probleem / emotie is verdwenen die behandeld werd. Het is niet noodzakelijk om de remedies te blijven nemen voor het geval dat het terugkomt, noch is het verslavend, noch is het schadelijk om ze te blijven nemen.

Antwoord op uw vraag:

Nee, zelfs de remedies die het meest tegenovergestelde behandelen (Vervain en Wild Rose bijvoorbeeld, of Vine en Centaury) mogen soms gelijktijdig door dezelfde persoon worden genomen. Alles is afhankelijk van de persoonlijkheid en de huidige emotionele toestand van de persoon die wordt behandeld.

Antwoord op uw vraag:

In de tijd van Dr. Bach is dit al eens voorgesteld en Dr. Bach heeft het zelfs getest, alleen het werkte niet. De meest eenvoudige en snelste weg was degene die hij aanbevolen had – in andere woorden, een selectie van een paar remedies gebaseerd op de persoonlijkheid en de huidige emotionele toestand.

Antwoord op uw vraag:

Oorspronkelijk heeft Dr. Bach de 7 groepen benoemd om de 38 Original Bach Flowers onder te verdelen. Voor diegenen die bekend zijn met de Original Bach Flowers, is het misschien de vraag waarom de namen nu zijn veranderd. In nauw overleg met het Bach Centre, Mount Vernon, is besloten om wat meer moderne termen aan de groepen te verbinden, zodat de nieuwe groep gebruikers het beter kan begrijpen. De groepen zelf zijn dus niet veranderd.

Hieronder volgen de oude benamingen:

 • I Angst 
 • II Onzekerheid 
 • III Onvoldoende interesse in het hier en nu 
 • IV Eenzaamheid 
 • V Overgevoeligheid voor invloeden en ideeën 
 • VI Moedeloosheid en wanhoop 
 • VII Overbezorgdheid voor het welzijn van anderen


De nieuwe benamingen zijn:

 • I Uw zorgen overwinnen 
 • II Ken uzelf 
 • III Leef bij de dag 
 • IV Maak contact met anderen 
 • V Blijf bij jezelf 
 • VI Vind hoop en vreugde 
 • VII Leven en laten leven

Antwoord op uw vraag:

Dit kunt u zien aan de handtekening van Bach op het etiket.