Na een lange zomer vol warme zonnestralen en vakantieplezier, staat de herfst voor de deur. Terwijl de dagen korter worden en de temperatuur daalt, ervaren velen van ons een verschuiving in onze gemoedstoestand. De overgang naar de herfst heeft een diepgaande invloed op hoe we ons voelen en hoe we ons gedragen. Laten we eens nader bekijken hoe deze seizoensverandering ons humeur beïnvloedt.


Minder zonlicht:

Naarmate de herfst vordert, worden de dagen korter en brengen we minder tijd in het zonlicht door. Dit kan leiden tot een afname van de productie van serotonine, het “gelukshormoon”, wat kan resulteren in gevoelens van somberheid en vermoeidheid.


Veranderingen in het weer:

Het wisselvallige weer in de herfst, met regenachtige dagen en afnemende temperaturen, kan ons demotiveren om naar buiten te gaan en actief te blijven. Dit kan leiden tot een gevoel van isolatie en een gebrek aan energie.


Terugkeer naar de routine:

Voor veel mensen betekent de overgang naar de herfst het einde van de zomervakantie en het hervatten van de dagelijkse verplichtingen. Dit kan stress en angst veroorzaken na een periode van ontspanning.

Het fijne van herfst

Hoewel de herfst uitdagingen met zich meebrengt voor onze gemoedstoestand, zijn er ook positieve aspecten aan dit seizoen die ons kunnen helpen ons beter te voelen:


Herfstkleuren:

De prachtige veranderingen in bladeren en landschap brengen een gevoel van warmte en schoonheid met zich mee. Wandelen in de natuur kan een kalmerend effect hebben en stress verminderen.

 


Gezelligheid:
De herfst staat bekend om zijn knusse sfeer. Het is een tijd waarin we graag warme truien dragen, bij de open haard zitten en genieten van comfortvoedsel. Dit kan ons een gevoel van geborgenheid en tevredenheid geven.


Nieuwe kansen:
De herfst markeert ook het begin van een nieuw academisch jaar en een kans om nieuwe doelen te stellen. Dit kan een gevoel van frisheid en motivatie brengen na de zomervakantie.

 

 

Een beter humeur tijdens de herfst?

Als de herfst een negatieve invloed heeft op jouw gemoedstoestand, zijn er ook stappen die je kunt nemen om je beter te voelen:

Zorg voor voldoende licht: Probeer meer tijd buiten door te brengen, zelfs op bewolkte dagen. Overweeg het gebruik van een lichttherapielamp als dat nodig is.

Blijf actief: Blijf in beweging, zelfs als het weer niet zo aantrekkelijk is. Regelmatige lichaamsbeweging kan je humeur verbeteren.

Gezonde voeding: Eet evenwichtig en voedzaam voedsel om je energieniveau op peil te houden.

Onze Bach bloesems kunnen een goede aanvullende ondersteuning bieden bij het beheren van je gemoedstoestand tijdens de “herfst blues”. Hier zijn enkele Bach bloesemremedies die nuttig kunnen zijn:

Mimulus (Maskerbloem):
Deze remedie kan helpen bij het overwinnen van bekende angsten en fobieën die kunnen opkomen als de dagen korter worden. Het kan helpen om specifieke angsten, zoals angst voor het donker of angst voor de winter, te verminderen.

Walnut (Walnoot):
Walnut is de remedie voor aanpassingsvermogen en overgang. Het kan helpen bij het omgaan met veranderingen in seizoenen en routines. Het kan je helpen flexibeler te zijn en je minder gestrest te voelen tijdens deze periode.

Elm (Veldiep):
Elm is nuttig wanneer je je overweldigd voelt door verantwoordelijkheden en verplichtingen na de zomervakantie. Het kan je helpen om je zelfvertrouwen en competentie te herstellen.

Agrimony (Agrimonie):
Als je je neiging hebt om je zorgen en innerlijke conflicten te verbergen achter een vrolijk gezicht, kan Agrimony nuttig zijn. Het helpt je om eerlijk te zijn over je gevoelens en stressoren te delen met anderen.

Cherry Plum (Kersenpruim):
Deze remedie kan nuttig zijn als je je angstig of gespannen voelt en bang bent om je zelfbeheersing te verliezen. Het helpt om innerlijke kalmte en evenwicht te herstellen.

Olive (Olijf):
Olive kan worden gebruikt wanneer je je fysiek en mentaal uitgeput voelt. Het helpt om energie en vitaliteit te herstellen, wat vooral handig kan zijn als je last hebt van vermoeidheid door de herfst.

Gorse (Stekelbrem):
Gorse kan helpen bij het bestrijden van gevoelens van hopeloosheid en moedeloosheid. Het geeft hoop en optimisme terug.