Dieren hebben, net als mensen, hun eigen natuurlijke gedrag en behoeften. Bovendien ervaren ze ook, net als mensen, emoties. Zo kunnen ze bijvoorbeeld bang, boos of verdrietig zijn. Gelukkig zijn er manieren waarop wij dieren kunnen helpen om deze emoties niet de overhand te laten krijgen. Bach bloesems kunnen daar een belangrijke rol bij spelen.

Denk vanuit het dier

Om te kunnen begrijpen waarom een dier ongelukkig is, moeten we de wereld vanuit hun oogpunt bekijken. Dit kunnen we doen door te bedenken hoe deze dieren in het wild zouden leven.

Bloesemsvanbach dierenpagina honden

HONDEN
Honden zijn van oorsprong roedeldieren en jagers. Van nature zijn zij niet graag alleen. Een roedel biedt hen veiligheid en zorgt voor communicatie met soortgenoten en voor voldoende beweging. Een hond als huisdier zal daarom echt moeten leren om alleen te kunnen blijven. Zij moeten de mogelijkheid krijgen om met soortgenoten om te gaan en moeten voldoende beweging en spel aangeboden krijgen, aangepast aan de behoefte van het dier.

Bloesemsvanbach dierenpagina katten

KATTEN
Katten zijn roofdieren. Jagen doen ze alleen. Er wordt nog vaak aangenomen dat katten graag alleen leven. Dit is onjuist; katten zijn sociale dieren. In het wild hebben zij complexe sociale relaties met andere katten. Het territorium is belangrijk voor hun veiligheid. Wanneer katten zich niet prettig voelen zullen zij zich terugtrekken of verstoppen, waardoor het de eigenaar niet opvalt dat de kat zich niet prettig voelt.

Bloesemsvanbach dierenpagina paarden

PAARDEN
Paarden zijn prooidieren en kuddedieren. De kudde geeft hen een gevoel van veiligheid. Wat vrij onbekend is, is dat zij met een soortgenoot een vriendschap voor het leven aangaan. Grazen is hun natuurlijke manier van eten. Beweging in de groep is belangrijk voor hun welzijn. Het leven op stal is eigenlijk heel onnatuurlijk voor een paard. Wanneer aan deze behoefte niet kan worden voldaan zal het dier zich onprettig of zelfs erg gestrest gaan voelen, waardoor problemen in welzijn en gedrag kunnen ontstaan.

Bloesemsvanbach dierenpagina

KONIJNEN en CAVIA’S
Konijnen en cavia’s zijn prooidieren. Zij leven in groepen voor hun veiligheid. Overdag leven zij in holen. De manier van oppakken, verzorgen, huisvesten en voeren is belangrijk voor hun welzijn. Omdat het groepsdieren zijn, worden ze bij voorkeur met één of meer soortgenoten gehouden. Het is daarbij belangrijk om rekening te houden met de diersoort (konijnen en cavia’s apart), het geslacht, de leeftijd, en om bij het introduceren van nieuwe dieren een mogelijkheid te bieden om eerst aan elkaar te wennen.

Bach bloesems en dieren
Bach bloesems kunnen helpen de veranderingen in het gedrag van uw dier weer meer in balans te brengen en drempels over te stappen die hen ervan weerhouden een gelukkig leven te leiden. Welke emoties hun leven ook beïnvloeden – angst, onzekerheid, onrust – Bach bloesems kunnen hen helpen deze gevoelens te overwinnen. Bach bloesems kunnen ook gebruikt worden voor dieren in een  herstelperiode of als ze zich niet lekker voelen. Het dier kan met behulp van de bloesems zich beter en meer ontspannen voelen en/of zijn energie hervinden.

Bach bloesems zijn vrij verkrijgbare natuurlijke middelen. Ze zijn geschikt voor iedereen, geven geen gewenning en kunnen met een gerust gevoel een langere periode gebruikt worden.

In principe zijn alle 38 Bach bloesems geschikt voor het gebruik bij dieren, maar hieronder staan wat veel gebruikte bloesems.

  • Star of Bethlehem – voor dieren uit een asiel of met een traumatisch verleden die dat niet kunnen loslaten. Dieren die een geliefd maatje of persoon hebben verloren en zich verdrietig en alleen voelen of zelfs rouwen.
  • Wanneer het probleem agressie naar andere honden betreft, kunnen daar vele oorzaken aan ten grondslag liggen. Vaak is angst de onderliggende oorzaak van agressie. Voordat u een middel zoekt voor agressief gedag is het daarom belangrijk de oorzaak eerst vast te stellen. Een deskundige kan u hierbij helpen.
  • Mimulus – voor dieren die timide zijn
  • Larch bij dieren die onzeker zijn en daardoor afwachtend zijn in uitdagingen
  • Walnut – voor dieren die moeite hebben om te wennen of zich aan te passen aan veranderde situaties, bijvoorbeeld een verhuizing, de komst van een nieuwe soortgenoot of een verblijf in een pension
  • Vervain – voor dieren die altijd overenthousiast en te uitbundig zijn. Hier is het belangrijk om het gedrag goed te interpreteren en te kijken of de leefomstandigheden van het dier passend zijn. Denk bijvoorbeeld aan werkhondenrassen die onvoldoende uitdagingen en beweging krijgen.
  • Chestnut Bud – Wanneer het dier steeds weer dezelfde fouten maakt, zoals het steeds weer dezelfde gevaarlijke situatie opzoeken.

Soms is het lastig om uw dier zelf te doorgronden en kunt u gebaat zijn met de hulp van een deskundige in Bach bloesems en Diergedrag. Voor een geschikte diertherapeut kunt u de beroepsvereniging voor diertherapeuten (BCND) benaderen. www.bcnd.nl

Hoe gebruik je Bach bloesems bij dieren?
De individuele Bach bloesems zitten in een flacon met druppelaar (pipet) en u kunt ze, op basis van de emotionele gesteldheid van uw huisdier, met elkaar mengen. De bloesems mogen langdurig gebruikt worden. Er zijn verschillende manieren waarop u ze kunt toedienen, kies de manier die het beste bij u en uw dier past.

  • Voeg 4x per dag 2 druppels van de bloesem die u hebt geselecteerd toe aan het drinkwater of voedsel van uw huisdier.
  • Grotere dieren, zoals paarden, geeft u 4x per dag 5 druppels van de geselecteerde bloesem in hun drinkwater of voer.
  • Als u verschillende Bach bloesems tegelijkertijd toedient is een zogeheten Bach gebruikersflesje (met pipet) een handig hulpmiddel.
  • Gebruik maximaal 5 afzonderlijke Bach bloesems tegelijk.
  • Vermeng hiervoor 2 druppels van elke bloesem met 30ml bronwater in een gebruikersflesje.
  • Bewaar het flesje op een koele plek, maar niet in de koelkast, en niet langer dan drie weken.
  • De Bach bloesems bevatten een kleine hoeveelheid alcohol. Verdun ze voor gebruik indien mogelijk zoals boven beschreven of voeg de dosis toe aan heet water, zodat de alcohol verdampt en laat het afkoelen.
  • Bij kleine dieren, overgevoeligheid voor alcohol of dieren die medicijnen krijgen die niet in combinatie met alcohol mogen worden ingenomen, adviseren wij u contact op te nemen met uw dierenarts voordat u de bloesems toedient.