Zelfliefde: zo zorg je voor jezelf en anderen

Elke dag goed voor jezelf zorgen, voor zowel je lichaam als je geest, is zo belangrijk. Door onze drukke schema’s, verantwoordelijkheden en werk zoeken we vaak naar een snelle oplossing om ons snel wat beter te voelen. Even een chocolaatje of gedachten op nul en een film kijken ’s avonds. Echt voor jezelf zorgen kost tijd. Het is een pad waarop je leert elke dag wat tijd voor jezelf vrij te maken, naar je lichaam te luisteren en je gevoelens steeds meer zal begrijpen. Dit pad volgen helpt je om je voldaan te voelen, vol in het leven te staan en het geeft je de energie om voor jouw geliefden te zorgen en vriendschappen te onderhouden.

 

Bij deze een aantal tips van Bach om elke dag goed voor jezelf, en anderen te zorgen:

Motivatie

Blijf trouw aan jouw persoonlijke doelen – hoe vaak gebeurt het wel niet dat je jezelf een doel hebt gesteld of een voornemen hebt gemaakt, maar dat je binnen een paar weken of dagen al op geeft. Het is zo moeilijk in een druk leven waar veel van je gevraagd wordt om vol te houden wat je eigenlijk zo graag wilt bereiken. Consistentie is de sleutel tot het bereiken van doelen, vooral als ze zich buiten jouw bereik bevinden, en het vereist planning en doorzettingsvermogen. Bereid jezelf voor op succes door jezelf alle kansen te geven om vol te houden. Je doelen opschrijven en tijd inplannen om ernaartoe te werken is een goed begin. Stel je bijvoorbeeld voor dat je een boek wilt schrijven of een nieuw instrument wilt leren spelen. Door regelmatig te schrijven of te oefenen, blijf je werken aan jouw einddoel. Je zal jezelf serieus moeten nemen en voet bij stuk houden. Uiteindelijk zal dit het waard zijn.

Acceptatie

Elke dag maken we keuzes, en soms zijn dat niet de juiste keuzes. Maar het is goed om te onthouden dat het leven vol kansen is, laat het los en accepteer nare gebeurtenissen. Iets eenvoudigs als vergeving en jezelf vergeven, kan vaak je last verlichten en je emotionele welzijn positief beïnvloeden.

Reflectie

Zelfreflectie kan een geweldige manier zijn om erachter te komen, waarom je je niet lekker voelt, en een effectief hulpmiddel om je eigen emotionele gezondheid onder de loep te nemen. Tijd nemen om na te denken kan ons helpen onszelf beter te begrijpen, hoe we denken, ons voelen en gedragen. Heb je dit eerder niet zo gevoeld? Waren het dezelfde dingen die het veroorzaakten? Maak een wandeling. Een wandeling is een heerlijk moment voor zelfreflectie in de frisse buitenlucht. Daarnaast heeft lichaamsbeweging natuurlijk ook een positief effect op fysiek en emotioneel welzijn. Elke ochtend even wandelen, kan je ook helpen om je voor te bereiden op de komende dag.

Zorg voor jezelf

Als je de energie wilt vinden om voor anderen te zorgen, is het belangrijk ervoor te zorgen dat je ook voor jezelf zorgt. Als je je opgebrand voelt, zal het lastig zijn om er echt voor vrienden en familie te zijn. Hoewel stress op het werk of in het leven betekent dat we vaak de behoefte voelen om tot laat te werken of het moeilijk vinden om ‘s avonds uit te schakelen, is overbelasting van onszelf niet nuttig en uiteindelijk onproductief. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je de tijd neemt om te rusten, een pauze te nemen, misschien aan mindfulness te doen of hier en daar een vrije dag te nemen.

Verantwoordelijkheid nemen en de regie pakken

Wees eerlijk tegen jezelf. Heb je de laatste tijd genoeg tijd genomen om jezelf de zorg te geven die je nodig hebt? Heb je te hard gewerkt? Trouw zijn aan jezelf is de perfecte manier om je positiever te voelen en te voorkomen dat je je rot voelt.

Levensstijl keuzes

Het ontwikkelen de juiste gewoonten kan je helpen jouw emoties te beheersen wanneer het leven stressvol wordt. Dit kan van alles zijn van:

  • Meer water drinken: We weten allemaal hoe belangrijk het is om gehydrateerd te blijven, maar toch drinken we vaak niet genoeg water. Dus, maak het makkelijk voor jezelf om gehydrateerd te blijven, ga bijvoorbeeld slapen met een fles of glas water naast je bed, dan staat het klaar als je wakker wordt. Zet ook een grote waterfles klaar in in de woonkamer en op je werkplek. Of gebruik een app die je een signaal geeft wanneer het weer tijd is voor een slok.
    Een vaste slaaproutine ontwikkelen: Het geheim van goed slapen is jezelf een vast slaapschema te geven, waarbij je de hele week op hetzelfde tijdstip wakker wordt en gaat slapen. Vertrouw ons, je zal verschil merken.
  • Eten: Gezond eten heeft alles te maken met voorbereiding en gemak. Zorg voor een voorraad basisbenodigdheden zoals bonen, volkoren pasta, bruine rijst en volkoren brood of wraps. Zorg ook ervoor dat je altijd verse groenten en fruit in huis hebt. Je kiest zo snel voor bewerkte voedingsmiddelen als er niets in de koelkast ligt, dus het op tijd voorbereiden van maaltijden is een fijne manier om ervoor te zorgen dat je altijd iets gezonds hebt om naar te grijpen. Probeer in het weekend een uur of twee uit te trekken om wat maaltijden voor de week klaar te maken. We weten dat het saai kan zijn om elke dag hetzelfde te eten, maar je kunt je bereiding ook variëren door 2-3 verschillende gerechten te maken die je gedurende de week kunt afwisselen en alles wat overblijft in te vriezen. Onthoud wel dat je jezelf niet teveel moet beperken – een gezond dieet heeft alles te maken met balans!
  • Genoeg bewegen
    Het lijkt misschien voor de hand te liggen, maar actief blijven is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om je energieker en gemotiveerder te voelen en voor jezelf te zorgen, zowel fysiek als mentaal. Het verhoogt de hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed en maakt endorfines vrij, die helpen je energie op peil te houden. Lichaamsbeweging verhoogt ook de aanmaak van serotonine, ook wel het gelukshormoon genoemd. Wel kan het soms als een verplichting voelen om te sporten en kan die gedachte druk op je uitoefenen. Daarom is het zo belangrijk om iets te vinden dat je echt leuk vindt om te doen, zodat het niet voelt als een taak die je moet doen. Zoek iets dat je leuk vindt en dat je niet zal overweldigen, maar dat je zal helpen om voor jezelf te zorgen.

Positiviteit verspreiden

Nu meer dan ooit leven we een druk, stressvol leven en kan het soms lastig kan zijn om de hele dag positief te blijven. Door de tijd te nemen en bewust bezig te zijn met jouw emotionele welzijn, kun je je blijven focussen op wat voor jou belangrijk is. Neem de tijd om contact te maken met vrienden of familie, sta stil bij waar je dankbaar voor bent of luister misschien gewoon naar jouw favoriete muziek. Om je humeur een te boost geven en positief te blijven, hoef je vaak geen grote veranderingen te maken. Het zijn vaak de kleinere dingen die het verschil maken. Besteed minder aandacht aan je innerlijke criticus en maak ruimte voor positieve gedachten. Omring jezelf met mensen die je ondersteunen, opbeuren, luisteren en begeleiden. Voel je nooit niet goed genoeg, wees gewoon jezelf.

 

Gebaseerd op: https://www.bachremedies.com/en-gb/explore/blog/2021/09/loving-yourself-and-helping-others/

 

Wil je eens inventariseren welke emoties voor jou het meeste aandacht nodig hebben? Kijk dan eens naar onze Bach bloesem wijzer.

Bach bloesem wijzer »

©Teksten gebruikt met toestemming van The Bach Centre (www.bachcentre.com). Bach bloesems worden toegepast volgens de methode van dr. Bach.

 

Afbeelding van StockSnap via Pixabay