Tips om je angsten te overwinnen

zorgen overwinnen

Blog: Je zorgen overwinnen

Wat is jouw grootste angst? De meesten van ons hebben er wel een . Of het nu een grote of een kleine angst is. Hoewel het hebben van angsten normaal is en bij het leven hoort, proberen we allemaal wel manieren te vinden om met onze angsten om te gaan, zodat we ons dagelijks leven te leiden. Het is niet altijd makkelijk om die uitdaging aan te gaan en onze angsten onder ogen te zien. Soms weerhoudt angst ons ervan onze doelen te bereiken, aan nieuwe dingen te beginnen en het beste uit het leven te halen. Daarom hebben we een paar tips om je te helpen angsten te overwinnen en het leven ten volle te leven!

 

Zelfbewustzijn en zelfcontrole

De eerste stap in het overwinnen van jouw angsten, is exact weten wat je vreest. Een dagboek bijhouden kan je helpen bij het verwerken van je emoties en duidelijk in beeld brengen wat jou op dit moment bezighoudt. Meditatie en focussen op het heden kan je ook helpen om meer zelfbewust te worden en een harmonie te vinden met je angsten. Bekijk eens het “Wheel of Emotions” van psycholoog dr. Robert Plutchik, deze helpt ons om onze primaire emoties in kaart te brengen, en te kijken waar je nu staat. Voel je je een beetje onrustig of heb je een intenser gevoel van angst? Je kunt er ook een gewoonte van maken om bij jezelf in te checken wanneer je je ergens zorgen over maakt. Sluit je ogen en beantwoord deze zeven vragen:

 1. Hoe voel ik me op dit moment?
 2. Hoe angstig voel ik me op een schaal van 1 tot 10?
 3. Waar precies ben ik bang voor?
 4. Wat is het ergste dat kan gebeuren?
 5. Wat is het beste dat kan gebeuren?
 6. Welke vooruitgang kan ik boeken?
 7. Wat heb ik te verliezen?

Doelen stellen

Het stellen van doelen kan je helpen bij het omgaan met gevoelens van bezorgdheid of angst en kan je helpen problemen met een helderdere geest aan te pakken. Probeer ons stapsgewijze proces om realistische, haalbare doelen te creëren:

 1. Ken het ‘waarom’ en wordt enthousiast. Als je precies de reden weten waarom je iets doet, en je je kan voorstellen hoe je je voelt als het lukt, vergroten we automatisch de kans op succes.
 2. Wees eerlijk. Vraag jezelf af wat je zou verliezen en hoe je je zou voelen als je deze doelen niet zou nastreven. Schrijf dat op en bewaar dat briefje voor als je het nodig hebt!
 3. Maak doelen haalbaar voor jou persoonlijk. Maak een plan, stel doelen, deadlines, acties en vertel het mensen. Zodra we dat doen, staat de inzet hoger. Zoek ook iemand aan wie je verantwoording af kunt leggen als je niet doet wat je zegt.
 4. Als je erin gelooft, kun je bereiken. Vang eventuele negatieve gedachten op voordat ze uit de hand lopen. De geest heeft de neiging om ons bang te maken, en het is belangrijk dat we hoe dan ook vooruit gaan, om de kracht van de menselijke geest te bewijzen aan onzelf.
 5. Onderneem actie en sta stil bij je overwinningen. Te veel nadenken kan je vertragen, afschrikken of je volledig tot stilstand brengen. Blijf stap voor stap vooruit gaan. Elke kleine stap is een  stap in de goede richting. Erken ze allemaal,  en blijf jezelf herinneren aan het waarom, wat je zou verliezen en het gevoel dat je zult voelen wanneer je al je doelen bereikt.

Ontspanningsoefeningen

Ademhalingsoefeningen zijn een  manier om je aandacht weer terug te brengen naar het heden. Ze kunnen jou helpen om te gaan met jouw emoties en angsten. Hier geven we een paar voorbeelden om uit te proberen:

Middenrif ademhaling
Wanneer een baby geboren wordt, krijgen ze geen les in ademen. Wat ze doen komt van nature. Wees je eens bewust van de manier waarop jij als baby van nature ademhaalde.
Zit of sta met jouw voeten stevig plat op de grond.
Stel je nu een driehoek voor die begint bij jouw navel; De andere twee hoeken vallen op je heupen. Binnenin die driehoek stel je je een ballon voor.
Wanneer je inademt, stel je je voor dat door de adem de ballon opblaast. Houd je adem een paar seconden in en laat dan langzaam los, waardoor de ballon leegloopt en je je buik intrekt.
Herhaal dit enkele minuten, en merk het verschil op in hoe je je voelt.

Weerstandsademhaling 
Adem je meer door jouw linker of jouw rechter neusgat? Dit is een eeuwenoude ademhalingstechniek voor het balanceren van de hersenen die is ontworpen om een optimale werking in beide hersenhelften te bewerkstelligen (het heeft twee hersenhelften).

Plaats een vinger onder je neusgaten en adem uit door je neus. Het ene neusgat zal harder werken dan het andere. Dit verandert afhankelijk van de activiteit en het wisselt gedurende de dag.
Sluit jouw rechter neusgat met de achterkant van je linker duim.
Adem in gedurende 4 minuten door het linkerneusgat.
Laat je rechter neusgat los en knijp nu je linker neusgat zachtjes dicht met je linker ringvinger gedurende 16 seconden.
Adem 8 tellen uit door je rechter neusgat.
Herhaal aan de andere kant, wissel van vinger.

Energieke ademhaling 
Deze oefening wordt ‘balgademhaling’ genoemd omdat het de werking van een blaasbalg nabootst die vroeger een vuur aanwakkerde. Wanneer je deze oefening oefent, wees dan klaar voor een energieke training, want het is een fijne oefening voor energie en kracht.
Ga rechtop zitten in een comfortabele positie met je voeten plat op de grond.
Strek je ruggengraat rechtop uit, verleng je nek met je kin ingetrokken. Dan zit de achterkant van je hoofd in een rechte lijn met je ruggengraat.
Sluit je ogen en ontspan je buikspieren.
Begin nu krachtig, maar comfortabel door de neus te ademen met evenveel nadruk op inademen als uitademen. Het middenrif moet tijdens de ademhaling uitzetten en samentrekken. Het tempo moet ongeveer één seconde zijn voor inademing en ongeveer hetzelfde voor uitademing.
Doe een ronde van 10 herhalingen en adem dan volledig in en houd je adem 1-5 tellen in en adem dan volledig uit.
Hiermee eindigt de eerste ronde, neem nu een korte pauze.
Herhaal dit nog vijf rondes.

Jezelf accepteren

Bang zijn is niet per sé iets slechts – het is een natuurlijke menselijke reactie op dingen die ons in gevaar zouden kunnen brengen (onze vecht-of-vluchtreactie), daarom is het overwinnen ervan niet altijd wat we moeten nastreven. Soms moeten we gewoon accepteren dat er dingen zijn in het leven die je liever niet doet. Niet iedereen voelt de behoefte om de Mount Everest te beklimmen of uit een vliegtuig te springen, en dat is helemaal prima! Je hoeft je niet te min te voelen omdat je iets te spannend vindt wat een ander niet spannend vindt. Door Social Media zie je vaak alle mooie dingen die anderen doen waardoor je het gevoel hebt dat jij niet genoeg meemaakt. Laat je hierdoor niet beïnvloeden. Neem in plaats daarvan een moment om na te denken over alle dingen waar je zeker van bent, de dingen waarvan je weet dat je ze kunt bereiken en alle prestaties die je al in je leven hebt behaald. Zeg ook tegen jezelf dat kleine overwinningen even belangrijk kunnen zijn als grotere.

 

Gebaseerd op: www.bachremedies.com/en-gb/explore/blog/2021/what-are-you-really-feeling-your-guide-to-facing-your-fears/

Afbeelding van Firmbee via Pixabay

Wil je eens inventariseren welke emoties voor jou het meeste aandacht nodig hebben? Kijk dan eens naar onze Bach bloesem wijzer.

Bach bloesem wijzer »

©Teksten gebruikt met toestemming van The Bach Centre (www.bachcentre.com). Bach bloesems worden toegepast volgens de methode van dr. Bach.