Of het nu gaat om werk, studie of je administratie, uitstellen is iets wat de meesten van ons doen. Af en toe een pauze nemen is belangrijk, het kan ons helpen om op de lange termijn productiever te worden, en is goed voor onze emotionele gezondheid. Toch moet je soms even doorzetten, zelfs als je er eigenlijk geen zin in hebt, om je productiviteit te verbeteren en je stressniveau te verminderen.
We geven jou een aantal tips om je productiviteit te vergroten, om je te helpen slimmer te werken, goede gewoonten te ontwikkelen en dingen gedaan te krijgen.
Maak een lijst van dingen die niet tot morgen kunnen wachten
Lijstjes zijn een prettige manier om prioriteiten te stellen en ervoor te zorgen dat je niets vergeet. Maar soms kan het iets te makkelijk zijn om een taak door te schuiven naar de volgende dag. Taken op een efficiënte manier opschrijven is de sleutel om dingen gedaan te krijgen. In plaats van alle taken die je moet doen gelijk opschrijven, begin je met het prioriteren van alle taken van belangrijkst naar minst belangrijk. Begin vervolgens elke taak op te splitsen in kleinere taken – wat zijn alle stappen die je moet doen om dat ding voorgoed van jouw lijst te schrappen? Hoewel je misschien geneigd bent om eerst de kleinere, minder belangrijke dingen uit de weg te ruimen, zullen deze nog steeds een deel van je energie opeisen. Daardoor wordt het waarschijnlijker is dat je de belangrijkere dingen uitstelt. Begin daarom met de belangrijkste taak en probeer eerst een bepaald aantal subtaken te volbrengen voordat je met iets anders begint.
Doelen stellen
Als je hart er niet in zit, is de kans groot dat je dingen langer uitstelt dan normaal. Uitzoeken wat jouw doelen zijn en hoe je ze kunt bereiken, kan jouw productiviteit vergroten. Daardoor kun je meer energie besteden aan de dingen die meer waarde in uw leven toevoegen en jouw emotionele welzijn verbeteren.
Allereerst moet je erachter komen wat jouw doelen op dit moment zijn. Schrijf vervolgens, net als bij het maken van een lijst, de dingen op die je denkt te moeten doen om deze doelen te bereiken. Met het einddoel in gedachten, bepaal je of de taak daar echt aan bijdraagt. Soms komt de taak niet overeen met je doel, voel je in dat geval niet slecht erover als je de taak (voorlopig) laat voor wat het is. Als de taak je gaat helpen met het bereiken van je einddoel, ga er dan voor!
Als je nog andere dingen gedaan moet krijgen, stel dan prioriteiten. Stel jezelf de volgende vragen: hoe belangrijk zijn ze, hoeveel energie zullen ze kosten en wat zal de beloning of het resultaat zijn van het voltooien ervan?
Als je nog steeds geen motivatie hebt, kan dat betekenen dat je op een punt in je leven bent waarop je je doelen opnieuw moet evalueren – en dat is prima. Iets doen dat een impact op je leven zal hebben en dat een gevoel van voldoening zal geven, zal natuurlijk je productiviteit en motivatie verhogen. Het leven is tenslotte te kort om vast te blijven zitten in iets dat niet werkt.
Praat erover meet een vriend of vriendin
Hoewel lange gesprekken met vrienden erg fijn zijn en een geweldige manier kunnen zijn om spanning los te laten, hebben we het hier over een meer praktische vorm van kletsen. Als je moeite hebt om dingen voor elkaar te krijgen, kan het de moeite waard zijn om iemand te bellen die zich in een vergelijkbare situatie als jij bevindt. Misschien hebben ze ook de neiging om dingen uit te stellen en in dat geval kan het helpen om enkele van je knelpunten te bespreken of met elkaar af te spreken om samen te werken. Als die vriend juist heel goed is in het zich houden aan een planning en dingen gedaan krijgen, dan zal dat jou misschien inspireren om hetzelfde te doen. Hoe dan ook, het zoeken naar steun of motivatie van anderen kan je net dat zetje geven als je het moeilijk vindt om productief te zijn.
Ga je angsten niet uit de weg en neem risico’s
Soms stel je dingen uit, omdat ze buiten je comfortzone liggen of risico’s met zich meebrengen. Dit oncomfortabele gevoel kan er voor zorgen dat we ons terugtrekken en het probleem vooruit schuiven. Maar als je het uitstelt, en het eigenlijk toch moet gebeuren ga je er op termijn alleen maar erger tegenop zien. Het volgen van onze vorige stappen kan je helpen. Splits de taak dus op in kleinere, minder uitdagende subtaken om het minder ontmoedigend te maken. Bespreek het met een vriend of vriendin. Denk aan het doel waarom je dit doet En weet dat je elke uitdaging aan kan.
Stop met uitstellen
Een van de meest voorkomende dingen die mensen doen tijdens het uitstellen van taken is op hun mobieltje bezig zijn. Oplossing: leg je telefoon in een andere kamer of, als je denkt dat je nog steeds in de verleiding komt, geef hem dan even aan een vriend of familielid. Als je de neiging hebt om afgeleid te worden door bijvoorbeeld Netflix of YouTube, dan zijn er apps die bepaalde websites voor een tijdelijk op de zwarte lijst kunnen zetten, zodat je ze niet kunt gebruiken.
Door de delen van de dag waarin je werkt realistisch in te delen, kun je ook energieker en meer gefocust blijven. Geloof het of niet, maar uitstelgedrag kan ook behoorlijk uitputtend zijn. Meestal doen we niet echt dingen die we graag doen tijdens het uitstellen. Dus, als je een pauze neemt, maak het dan de moeite waard. Doe iets wat je leuk vindt in die tijd, in plaats van gedachteloos door je telefoon scrollen. De kans is groot dat je met een frisser gevoel terugkomt van je pauze en klaar bent om weer aan de slag te gaan!
Gebaseerd op: www.bachremedies.com/en-gb/explore/blog/2021/11/dont-put-off-till-tomorrow-what-you-can-do-today/
Afbeelding van Firmbee via Pixabay
Wil je eens inventariseren welke emoties voor jou het meeste aandacht nodig hebben? Kijk dan eens naar onze Bach bloesem wijzer.
©Teksten gebruikt met toestemming van The Bach Centre (www.bachcentre.com). Bach bloesems worden toegepast volgens de methode van dr. Bach.