Kom echt tot rust met een moment voor jezelf tijdens jouw vakantie

Kom tot jezelf op vakantie

Kom tot jezelf op vakantie

Je hebt dit jaar al je energie en motivatie gestopt in studeren, werken, je sociale leven, een fijn huis etc. Hopelijk heb je nu wat tijd om de vruchten van je harde werk te plukken met een lekkere vakantie. Misschien is de afgelopen tijd de zorg voor jezelf onderaan je lijstje komen te staan.

Wanneer de vakantie eindelijk aanbreekt, voel je misschien nog steeds een vorm van druk, maar dan op een andere manier, de druk om ‘alles eruit te halen wat er in zit’. Er zijn zoveel mogelijkheden. Die overvloed kan soms een beetje overweldigend zijn. Misschien voel je zelfs wat druk dat je deze dingen ‘moet’ doen, gewoon omdat het kan! Dat gevoel van verplichting om je vrije tijd te nuttig te gebruiken, zorgt ervoor dat je evenveel toewijding en planning toepast als je in de rest van je leven hebt gestopt. Dat kan natuurlijk top zijn, maar het kan het ook te veel maken om er echt van te genieten en ervoor zorgen dat je niet helemaal uitgerust weer aan het werk gaat. Toch is het mogelijk om een gezonde balans te vinden tussen uitrusten en vakantieplezier.

We hebben een aantal zelfzorgtips voor je, voor tijdens jouw vakantie.. Een beetje rust nemen, even gewoon zijn, in plaats van constant doen, kan een groot effect hebben op de rest van je leven, waardoor je mentaal de ruimte krijgt die je nodig hebt om je leven ten volle te leven. Het hoeft geen grote verplichting te zijn, zelfs slechts vijf minuten per dag is genoeg om een moment van rust en helderheid te bieden. Hier zijn een paar ideeën voor fijne momenten die je zullen helpen om die langverwachte vakantie met plezier, kalmte en vriendelijkheid voor jezelf te beleven:

Oefening 1: Muziek luisteren
Maak een afspeellijst met liedjes waar je van houdt; het liefst “Goude oude” waar je al duizenden keren naar hebt geluisterd. Neem even de tijd om stil te zitten, zet de muziek aan en luister. Maar luister echt. Niet multitasken, zoals bijvoorbeeld tegelijkertijd op je mobiel scrollen. Echt even niets anders doen. Luister alleen naar de muziek en laat deze echt binnenkomen. Let op de melodie- is het snel of langzaam? Verandert het? Luister naar de toonhoogte en toon van de stem van de zanger. Luister naar de woorden – wat zeggen ze? Welk verhaal wordt er verteld? Voel de bas terwijl deze weerkaatst. De kans is groot dat je dingen ontdekt die je nog nooit hebt opgemerkt over nummers waarvan je dacht dat je ze door en door kende. Pak deze kans om je helemaal af te stemmen op je zintuigen en tot rust te komen.

Oefening 2: Bewust proeven
Maak een drankje voor jezelf dat je erg lekker vindt, of dat nu een warm kopje kruidenthee is of iets avontuurlijkers. Hoe ziet het eruit in je kopje of glas? Let op het licht dat op het oppervlak glinstert. Even ruiken, hoe ruikt het? Let op de manier waarop je smaakpapillen op het aroma reageren. Neem ten slotte een langzame slok en geniet ervan … proef het echt. Let op de sensaties terwijl de smaak zich over je tong verspreidt. Een waar feest voor je zintuigen.

Oefening 3: Zelfmassage
Een mini-zelfmassage kan ideaal zijn om je terug te brengen naar het hier en nu. Neem even de tijd om naar je handpalmen te kijken. Kijk naar de levenslijnen; hun kleur, lengte en de merkwaardige manier waarop ze elkaar kriskras doorkruisen. Druk je duim voorzichtig in de tegenovergestelde handpalm en teken kleine cirkels in het midden, voordat je langzaam rond je hand beweegt in een cirkelvormige beweging. Masseer over de hiel van de handpalm, over de zachte, vlezige basis van de andere duim en langs de basis van je vingers. Beweeg elke vinger om en om omhoog, waarbij je zachtjes knijpt voordat je doorgaat naar de volgende. Let op de sensaties die je voelt en neem de tijd om de textuur van de huid te verkennen. Wissel en herhaal aan de andere kant, en eindig door de handpalmen zachtjes tegen elkaar te wrijven en een paar keer diep adem te halen.

Makkelijke, simpele technieken die je bijna overal kunt toepassen. Veel plezier met het uitproberen en kijken wat voor jou werkt. Je bent dit echt aan jezelf verschuldigd, dus gun jezelf deze pauze die je zo verdient en kijk wat een verschil het kan maken. Rust uit en geniet.

Afbeelding van dpung viaPixabay.

Gebaseerd op: https://www.bachremedies.com/en-gb/explore/blog/2019/a-guide-to-self-care-and-rest-during-your-holiday/