Jezelf weer op je prioriteitenlijstje zetten

me time

Door bepaalde gebeurtenissen in het leven kun je jezelf even kwijtraken. Moeder worden, verlies of een stukgelopen relatie. Wij geven je wat tips om jezelf weer terug te vinden en jezelf weer op jouw prioriteiten lijstje te zetten.

9 Maanden zorg je heel goed voor jezelf, over alles wat je in je mond stopt denk je na. Is dit wel goed voor de baby. En dan wordt je moeder… Om de 3 uur geef je je kind een flesje en een schone luier en alles aan de outfit van je kindje klopt. Zelf ben je nog niet aan ontbijten of douchen toegekomen en als je er over nadenkt moet je eigenlijk al tijden naar de wc. Je lange haar is 1 grote klittenbos, want het uitkammen kom je niet aan toe, je overweegt een korter kapsel omdat het zo lekker makkelijk is. Qua kleding pak je steeds dat wijde shirt dat zo lekker zit.

Als moeder vergeet je jezelf al snel, doordat je met zoveel liefde zorgt voor de mensen om je heen. Zo propte ik me bijvoorbeeld doodmoe maandenlang vol met chocolade en kwam kilo’s aan, voordat ik ging nadenken over waar die enorme behoefte aan chocolade vandaan kwam en daaraan ging werken. (Tip van mij: rustmomenten waarop je niets nuttigs doet, wandelen, magnesiumsupplement)

Maar niet alleen moeders vinden het lastig om voor zichzelf te zorgen. Ook kan het bijvoorbeeld zo zijn dat er iemand in jouw omgeving is overleden en dat je zo bezig bent geweest met het troosten van de mensen om je heen dat je niet hebt stilgestaan bij jou eigen verdriet.

Of je hebt een relatie (gehad) waarin je je compleet hebt aangepast aan de persoon met wie je was en je weet zelf helemaal niet meer waar jij gelukkig van wordt. Zo zijn er veel gebeurtenissen in het leven waarin je jezelf in kunt verliezen.

Ben jij jezelf ook zo voorbij gelopen dan geven we bij deze wat tips om jezelf weer op jouw prioriteitenlijst te zetten:

Onderzoek jouw achterliggende emoties

Ga eerst eens op onderzoek uit. Hoe komt het dat jij jezelf niet op de eerste plek zet? In het vliegtuig moet je toch ook eerst je eigen luchtmasker opzetten en dan dat van je dierbaren. Vind je jezelf het niet waard om goed voor jezelf te zorgen? (Een Centaury eigenschap). Maak je je vaak zorgen om anderen? (Een echt Red Chestnut persoon). Ga op onderzoek uit in jezelf zodat je weet waarom je iets (niet) doet en ga daarmee aan de slag. Wil je eens inventariseren welke emoties voor jou het meeste aandacht nodig hebben? Kijk dan eens naar onze Bach bloesem wijzer.

Zorg voor routine

Als je meer structuur aanbrengt in je dag zorg je ervoor dat je jezelf niet kunt vergeten. Zorg dat je bijvoorbeeld geen maaltijden overslaat en dus alle voedingsstoffen die je zo hard nodig hebt binnenkrijgt. Plan in die routine ook een rustmomentje in…

Gun jezelf de tijd om helemaal niets te doen

Ken je dat het gevoel altijd nog even snel iets nuttigs te moeten doen. Laat eens die afwas een halfuurtje langer staan en neem de tijd om een kop thee te zetten voor jezelf en deze, terwijl hij nog warm is, rustig op te drinken zonder verder iets te doen. Vooral ook niet je mobieltje erbij pakken, want nu ga je je even echt op jezelf focussen en op niemand anders. Ook een heel goed idee lees even lekker een tijdschrift in de tuin of op je balkon. De buitenlucht en ontspanning zal je goed doen!

Wandelen

Wandelen is echt heerlijk om je hoofd leeg te krijgen. Vooral wandelen in de natuur en langs water. Dus ga op zoek naar water in de buurt en maak daar eens een wandeling.

Ga op zoek naar jouw passies

Waar werd jij als kind blij van? Was je erg creatief en kon je helemaal opgaan in knutselen? Of vond je het geweldig om te dansen? Ga weer eens op zoek naar dingen waar jij echt gelukkig van wordt en zoek de volwassen variant daarvan. Je zult verbaast zijn hoeveel energie het oplevert en hoeveel je over jezelf leert, als je weer eens wat nieuwe hobby’s uitprobeert.

Succes met het op zoek gaan naar jouzelf!

Liefs, Anouk

Afbeelding van adamkontor via Pixabay