Hoe aandacht besteden aan jouw emotioneel welzijn kan bijdragen aan jouw werk-privé balans

We weten allemaal dat ons emotionele welzijn invloed kan hebben op hoe we denken, voelen en gedragen in het leven van alledag. Het kan ook van invloed zijn op ons vermogen om met stress om te gaan en ons aan te passen aan veranderingen, relaties op te bouwen en de balans tussen werk en privé in de hand te houden.

 

Zorgen voor je emotionele welzijn betekent niet altijd dat je je elke dag 100% voelt. In plaats daarvan gaat het om het ontwikkelen van de juiste vaardigheden en middelen om toegerust te blijven om de onvermijdelijke ups en downs van het leven aan te kunnen.

 

Accepteren

Elke dag maken we keuzes, en soms maken we de verkeerde keuzes. Onthoud dat elke dag ook vol kansen is om los te laten en moeilijke situaties te accepteren. Het hoeft geen groots gebaar te zijn. Iets eenvoudigs als vergeving en jezelf vergeven, kan je last vaak verlichten.

Een goede manier om jou te helpen begrijpen wat het precies is dat je een onprettig gevoel geeft, is met behulp van visualisatie of het bijhouden van een dagboek.

 • Wanneer je het vertrouwde gevoel van angst voelt opkomen, pak dan wat pen en papier en sluit je ogen.
 • Besteed ongeveer een minuut aan het visualiseren van de komende week en denk na over uw prioriteiten. Gebruik deze tijd om in een veilige en rustige omgeving na te denken over wat er precies moet gebeuren en voor wanneer.
 • Besteed dan ongeveer een minuut aan het focussen op de positieve dingen in jouw toekomst. Misschien heb je leuke plannen voor het weekend? Of je gaat die ene serie bekijken waar je steeds zin in hebt.
 • Als je over beide even goed hebt nagedacht, is het tijd om te gaan schrijven. Stel een timer in op niet meer dan twee minuten en begin met het opschrijven van alles waarvan jij denkt dat het nuttig is om op te merken,  positief of negatief.

Deze oefening is een fijn hulpmiddel om zelfacceptatie aan te moedigen, terwijl het ook een nuttige activiteit is om ervoor te zorgen dat je werk en privé in balans bent. Je kunt dit proces zo vaak herhalen als je het nuttig vindt, en hopelijk zul je wat meer duidelijkheid en controle over je stress gaan voelen.

 

Dankbaarheid

Het is gemakkelijk om zo verstrikt te raken in je eigen negatieve gedachten dat je je grip verliest op alle dingen die je in het leven hebt om dankbaar voor te zijn. Een dagboek bijhouden kan in verschillende vormen en is een geweldig hulpmiddel om je eigen emoties te begrijpen. Je gedachten kunnen vaak je acties beïnvloeden. De kracht van dankbaarheid en positief denken kan je helpen je beste leven te leiden.

Nadenken over waar je dankbaar voor bent, kan je helpen een gelukkiger en tevredener leven te leiden. Je krijgt een beter begrip van jezelf en een nieuw perspectief dat je zal helpen om verhulde zegeningen te zien.

Noteer elke avond een paar punten onder de volgende koppen:

 • Dingen waar je vandaag dankbaar voor bent – Wat gebeurde er allemaal vandaag? Maak een lijstje van de dingen waar je blij mee bent.
 • Dingen waar je dankbaar voor mag zijn- aOp de lange termijn, welke dingen zie jij daar in jouw leven waar je dankbaar voor kunt zijn? Schrijf ook deze op.

Eigenwaarde en zelfvertrouwen

We hebben allemaal momenten in ons leven meegemaakt waarin we een gebrek aan zelfvertrouwen hadden en ons niet goed voelden over onszelf. Maar wanneer een laag zelfbeeld een meer permanent probleem wordt, kan dit schadelijk zijn voor ons emotionele welzijn. Tijdens deze periodes hebben we de neiging om dingen in een negatiever en kritischer daglicht te zien, en voelen we ons minder in staat om de uitdagingen aan te gaan die het leven ons biedt. Wanneer deze negatieve emoties naar boven komen en je merkt dat je te kritisch voor jezelf bent, probeer dan na te denken over wat je tegen een vriend zou zeggen in een vergelijkbare situatie. Wees lief voor jezelf, onthoud alles wat je hebt bereikt.

Hier zijn enkele eenvoudige technieken die kunnen helpen om wat zelfrespect en zelfvertrouwen te herstellen:

 • Sta stil bij waar je goed in bent
 • Bouw positieve relaties verder uit
 • Leer veerkrachtig ten assertiever te zijn
 • Daag jezelf uit
 • Zorg voor jezelf

Mensen zien vaak het belang van zelfzorg over het hoofd en zien het als overbodig, of een tijdverdrijf voor mensen met veel vrije tijd. Een van de beste dingen die je voor jezelf kunt doen, is echter op de eerste plaats voor jezelf zorgen. Als je uitgeput en overweldigd bent, zal het nog moeilijker zijn om er voor vrienden en familie te zijn. Stress op het werk of in het leven zorgt er vaak voor dat we de behoefte voelen om tot laat te werken, of dat we het moeilijk hebben om ‘s avonds uit te schakelen, onszelf overwerken is niet nuttig en is uiteindelijk onproductief.

 • Beoefen mindfulness – met ademhalingsoefeningen of meditatie
 • Eindelijk rustig gaan zitten met een drankje naar keuze en iets kijken wat je graag wilde zien.
 • Even lekker met de deur op slot genieten van een bad.

 

Blijf Positief

Meer dan ooit leiden we een druk, stressvol leven en daarom kunnen er regelmatig negatieve situaties optreden, waardoor het moeilijk is om 24/7 optimistisch te zijn. Plan specifieke tijd in om aandacht te besteden aan jouw emotioneel welzijn. Dit kan worden bereikt door de tijd te nemen om contact op te nemen met vrienden of familie, positieve gedachten op te doen door mindfulness te beoefenen of misschien gewoon door naar jouw favoriete muziek te luisteren. Je humeur een boost geven en positief blijven, gaat niet over het maken van grote veranderingen, het zijn vaak de kleinere dingen die het verschil kunnen maken. Laat jouw innerlijke criticus zwijgen en maak ruimte voor positieve gedachten. Omring jezelf met een ondersteuningssysteem dat verheft en troost, luistert en begeleidt. Voel je nooit te min als je jezelf bent.

 

Beweeg

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar actief blijven is een van de beste dingen die je kunt doen voor je emotionele welzijn, om je energieker en gemotiveerder te voelen. Wanneer we ons emotioneel sterk voelen, hebben we meer kans om ons energiek te voelen en wanneer we de tijd nemen om te bewegen, voelen we vaak een positieve invloed op ons humeur als ons lichaam goede stofjes vrijgeeft die endorfines worden genoemd. Lichaamsbeweging verhoogt ook de productie van serotonine, bekend als het gelukshormoon. Maar soms kan de verplichting om te sporten ook de oorzaak zijn van stress. Daarom is het zo belangrijk om iets te vinden dat je echt leuk vindt, zodat het niet als een nieuwe taak voelt om toe te voegen aan de takenlijst. Het belangrijkste is om iets te vinden dat je leuk vindt en dat je niet zal overweldigen, maar dat je zal helpen om voor jezelf te zorgen.

 

Praat met mensen

Als jouw dagen vol zitten, kan aandacht schenken aan familie en vrienden snel van je prioriteitenlijst glippen. Je voelt je overweldigd door verschillende verplichtingen, waardoor je uiteindelijk niet zoveel geniet van tijd met dierbaren doorbrengen als je zou willen. Maar jouw ondersteunend netwerk is in tijden van nood is van vitaal belang voor jouw welzijn en om ervoor te zorgen dat je zelf een goed gevoel van emotioneel bewustzijn voor anderen hebt. Door ons bewust te zijn van hoe degenen die het dichtst bij ons staan ​​zich voelen, zorgen we ervoor dat ook wij de steun kunnen zijn die anderen nodig hebben. Dankzij technologie hebben we het gevoel dat we altijd contact met elkaar hebben, maar het zien van iemands Instagram-verhalen kan niet worden vergeleken met iemand persoonlijk of via de telefoon spreken. Regelmatig tijd doorbrengen met dierbaren is om veel redenen belangrijk – het is plezierig, verfrissend en kan helpen om gelukkig te blijven. Maar bijpraten hoeft niet altijd te betekenen dat je gaat zitten voor een praatje. Waarom zou je het niet interactiever maken door met een paar vrienden een boekenclub te beginnen? Of een paar uur in het weekend vrij te maken om iets nieuws te proberen, zoals samen met de kinderen iets te bakken?

 

Zoek hulp

Als je je constant een beetje overweldigd voelt, wees dan niet bang om een ​​partner of een vriend te vragen om te helpen, of dat nu is door je taken te delen, of gewoon een paar uur voor de kinderen te zorgen, zodat je kunt genieten van wat vrije tijd . Als je echter denkt dat je emotionele welzijn professionele hulp nodig heeft, dan is er een overvloed aan bronnen die je kunnen helpen! Lijd niet in stilte, er is hulp.

Afbeelding van Peter Olexa via Pixabay

Gebaseerd op: www.bachremedies.com/en-gb/explore/blog/2021/how-emotional-wellness-can-help-with-your-life-balance/