8 tips om te werken aan jouw zelfvertrouwen

Je zelfvertrouwen vergroten

Werk aan jouw zelfvertrouwen

Vind je het spannend om aan een nieuwe baan te starten? Of maak je je al druk over een sociaal evenement waar je binnenkort in je eentje heengaat? Of is er iets wat je heel graag zou willen doen maar niet durft. Soms kan jou angst om te falen je in de weg staan bij het volgen van jouw dromen en het bereiken van jouw doelen. Moet je binnenkort iets presenteren op jouw werk of op school, of heb je een eerste date, of ga je een moeilijk gesprek met iemand voeren? Wij geven je 10 tips om jouw zelfvertrouwen te vergroten, zodat je die stap durft te zetten.

 

1. Oefening baart kunst

Vergroot je zelfvertrouwen door er beter in te worden. Als je vaak oefent met iets wat je spannend vindt, wordt het steeds iets minder spannend, omdat het steeds gemakkelijker gaat, doordat je er beter in wordt. Vind je bijvoorbeeld spreken in het openbaar lastig (zoals veel mensen die graag Mimulus gebruiken)? Oefen voor een spiegel of vraag iemand die je vertrouwt om naar je te luisteren als je oefent. Jezelf goed voorbereiden helpt je om op de dag zelf net wat steviger in je schoenen te staan.

 

2. Fake it ‘til you make it
Als je nog niet zelfverzekerd bent, kan jouw lichaamstaal en houding jou helpen om je zelfverzekerder te voelen. Ook al voel je je verlegen, probeer mensen echt aan te kijken en sta rechtop. Zo lijk je zelfverzekerder en zal je je het ook gaan voelen.
Ook sterke lichaamshoudingen kunnen een goede manier zijn om je geest te misleiden zodat je je dapperder voelt. Studies suggereren dat door een paar minuten in een superheldenhouding te staan voorafgaand aan een grote presentatie of intimiderende taak, je je niet alleen zelfverzekerder zult voelen, maar ook beter zult presteren.

 

3. Stel je voor dat alles goed uitpakt
Ben je zenuwachtig over een bepaald gesprek dat je moet gaan voeren? In plaats van jezelf ongemakkelijke momenten voor te stellen, probeer je dan voor je te zien dat je je juist kalm en comfortabel voelt, en voel je je misschien wat zekerder. Sporters maken vaak gebruik van positieve visualisatie– ze zien het succes al helemaal voor zich, tot in detail om zo hun succes te gaan verwezenlijken. Misschien kan dit voor jou ook werken?

 

4. Probeer praktisch pessimisme eens

Je kunt ook je zelfvertrouwen helpen op de tegenovergestelde manier, door de vraag aan jezelf te stellen, ‘wat is het ergste dat zou kunnen gebeuren?’. Dit lijkt tegenstrijdig, maar als je nadenkt over hoe je op die situatie zou reageren, realiseer je je vaak dat ook die slechtste uitkomst best meevalt. De kennis dat je het aankan als niet alles volgens plan verloopt, geeft je het vertrouwen om vooruit te blijven gaan.

 

5 Geef meditatie een kans
Mediteren kan een fijne manier zijn om door zelfbeperkende overtuigingen heen te dringen of gewoon de geest te kalmeren.
Gebruik affirmaties die gevoelens van overvloed en vertrouwen voeden. Nerveus voor een sollicitatiegesprek of examen? Gebruik meditatie om die gevoelens anders te gaan bekijken als opwinding in plaats van zenuwen. Je kunt dit zelf doen of met behulp van een app die je begeleid.

 

6. Omring je met mensen die om jou geven
Hoewel vooral de manier hoe jij tegen jezelf praat belangrijk is, kunnen bemoedigende woorden van iemand van wie je houdt of die je respecteert een hoop voor je betekenen. Omring je met mensen die echt om jou geven en, ook belangrijk, je aan het lachen maken, en laat de positieve gevoelens maar stromen.

 

7. Zorg goed voor jezelf
Gezond, voedzaam eten en beweging zorgt ervoor dat je lekker in je vel zit en energiek voelt, dat kan meewerken aan jouw zelfvertrouwen. De hele dag op de bank liggen met een zak chips kan af en toe best fijn zijn maar als je wat meer beweegt, liefst in de buitenlucht komen er fijne stofjes vrij waardoor je je goed voelt. En je fit en sterk voelen zorgt ervoor dat jij in je kracht staat, wat dan weer ook een positief effect heeft op andere onderdelen van jouw leven.

 

8. Sta stil bij kleine overwinningen
Wees niet te hard voor jezelf! Ook al voelt het alsof je nog niet zo dicht bij jouw einddoel bent als je zou willen, het erkennen van wat je al hebt bereikt, en de stappen die je al hebt gezet kan jouw zelfvertrouwen een boost geven. Stel kleine haalbare (tussen)doelen voor jezelf, zodat de vooruitgang duidelijk zichtbaar is voor jou.

Welke stap ga jij vandaag zetten?

 

Afbeelding van StockSnap via Pixabay

Gebaseerd op:https://www.bachremedies.com/en-gb/explore/blog/2018/10-top-tips-to-improve-your-confidence/