menu

© Teksten gebruikt met toestemming van The Bach Centre (www.bachcentre.com). 

Bach bloesems worden toegepast volgens de methode van Dr. Bach.

Het zwangere gezin

Voor aanstaande moeders bestaan er alle mogelijke bloesems. De Bach Bloesems zijn hiervoor bij uitstek geschikt, omdat ze direct inwerken op de emoties die tijdens en na de zwangerschap vaak nogal heftig zijn. Deze bloesems worden echter bewaard in alcohol. Zwangere vrouwen adviseren we daarom ze te verdunnen, waardoor het alcoholgehalte wordt gereduceerd tot een niveau waarop het nog net te traceren valt. Als u het niet zeker weet, consulteer dan uw arts of vroedvrouw.

 

Tijdens de zwangerschap kunnen er alle mogelijke emoties opspelen. Er verandert van alles in het leven van de zwangere vrouw, en dat kan soms een hele worsteling zijn. Walnut is de juiste bloesem voor het omgaan met veranderingen en het afschudden van oude gewoonten.

 

Als u prikkelbaar bent, kunt u Impatiens nemen wanneer u vindt dat alles onmiddellijk dient te gebeuren, of Beech wanneer u zich ergert aan irritante gewoonten van anderen.

 

Onder de zwangere vrouwen zijn er enkele gelukkigen die als het ware helemaal gloeien van binnen, maar er zijn er heel wat die somber worden van alle veranderingen die de natuur in deze periode laat ontstaan aan hun uiterlijk en hun postuur. Crab Apple kan ons helpen te accepteren hoe wij eruit zien en zelfbewuster te zijn in de confrontatie met anderen.

 

 

Bloesems voor tijdens de zwangerschap

Het is volkomen normaal dat naarmate het moment van de geboorte nadert, een zwangere vrouw wat nerveus wordt. Mimulus is de geschikte bloesem voor deze normale, specifieke soort angst - en ook hier kan de bloesem die helpt in tijden van verandering, Walnut, uitkomst bieden. De Star of Bethlehem wordt vaak genomen als het baren op de een of andere manier traumatisch is verlopen.

 

Natuurlijk zijn de aanstaande moeders zelf niet de enigen die het moeilijk hebben tijdens de zwangerschap en de periode direct daarna. Ook de vaders hebben er dikwijls moeite mee, en hetzelfde geldt voor de broertjes en zusjes. Gelukkig zijn er bloesems voor het hele gezin. Bijvoorbeeld:

 

• Niet alleen mammie heeft te maken met grote veranderingen. Van Walnut kan het hele gezin baat hebben, als de nieuwgeborene het hele huishouden op zijn kop zet.

 

Holly is de bloesem die helpt als broertje of zusje wrokkig is of jaloers op de nieuwe baby.

 

Chicory is voor het kind dat (of de ouder die) graag de lieveling van het gezin is en zich dan afgewezen voelt als de mensen ineens zoveel drukte maken over de pasgeborene.

 

Elm is voor normaal heel capabele mensen die tijdelijk het gevoel hebben dat ze de situatie niet aankunnen, omdat er zoveel meer van hen verlangd wordt.

 

Olive is altijd te overwegen als er sprake is van fysieke vermoeidheid – al moet de onderliggende emotionele oorzaak niet worden veronachtzaamd.

 

De meeste ouders willen goed hun best doen. Dat kan leiden tot schuldgevoelens als er andere zaken tussendoor komen. Zo kunnen vaders vinden dat ze zich vanwege hun carrière niet al te intensief met het hele gebeuren rondom de zwangerschap kunnen bemoeien; moeders kunnen zich schuldig gaan voelen als ze erover denken weer aan het werk te gaan. Bij hun pogingen alles goed in te passen, kunnen ze zichzelf voorbijlopen. Pine is de bloesem bij schuldgevoelens, terwijl wanneer iemand zich over de kop dreigt te werken, Oak kan helpen; Vervain is dan weer voor de mensen die overwerk accepteren zonder al te veel enthousiasme, mogelijk om te laten zien hoe goed ze voor hun gezin zorgen.

 

Schuldgevoelens kunnen ook een probleem vormen wanneer het werk in feite een vlucht is voor de wanorde en de herrie die de nieuwe baby thuis veroorzaakt. Ook hier kan Pine helpen het gevoel terug te brengen dat alles eerlijk, evenwichtig en verantwoord verloopt, terwijl tegelijkertijd de negatieve effecten van de schuldgevoelens worden weggewerkt.

 

Bij sommige ouders zit het moeilijke er vooral in dat ze al helemaal moeten toegeven dat ze ten prooi zijn aan emoties, laat staan negatieve emoties. Degenen die het idee weglachen dat een nieuwe baby hen stress zou bezorgen en die elke poging er een serieus gesprek over aan te gaan laten stranden in een grap, zijn kandidaten voor Agrimony. Dat is de bloesem voor mensen die hun zorgen verbergen achter een brede glimlach.

 

Anderen doen het tegenovergestelde en verliezen elk gevoel voor proportie. Werkende moeders en vaders die hun collega's trakteren op uitgebreide verslagen over de poepluiers van de baby, terwijl ze geacht worden een directievergadering voor te zitten, kunnen baat hebben bij Heather om alles weer in perspectief te krijgen.

 

Het geheim is in al deze gevallen dat de behandeling direct aansluit op de eigen persoonlijkheid en gemoedstoestand van de betrokkene. Het maakt niet uit of u een selectie maakt voor de moeder, de vader of de kinderen – het belangrijkste is kijken naar het individu en hoe hij of zij zich voelt.

 

Met kinderen, zelfs heel jonge kinderen, is dit meestal niet zo moeilijk, omdat ze over het algemeen niet om de hete brij heen draaien. Maar als er meer problemen zijn, of het kind is te jong om te begrijpen waar u naartoe wilt, dan kunt u veel informatie krijgen door gewoon wat met het kind te spelen en te kijken hoe hij of zij op bepaalde dingen reageert. Is het kind schuchter en verlegen (Mimulus) of bazig en wil het zijn zin doordrukken (Vine)? Wordt het kind kwaad als een stuk speelgoed het niet meteen bij de eerste keer doet (Impatiens), blijft het systematisch proberen het in werking te krijgen (Oak) of geeft het kind het gewoon op en maalt het er niet meer om of het speelgoed het nu wel doet of niet (Wild Rose)?

 

Als het moment gekomen is om de bloesems daadwerkelijk toe te passen, zijn daar twee manieren voor. De eerste is dat u bij een drogist of reformzaak een leeg mengflesje van 30 ml koopt met een druppelaar erop. Doe van elke door u geselecteerde bloesem twee druppels in de fles en vul die af met mineraalwater zonder prik. U kunt maximaal zeven verschillende bloesems met elkaar mengen. Haal dan uit deze fles, die we mengfles noemen, vier druppels, en dat vier keer per dag.

 

De tweede manier is dat u wederom twee druppels van elke door u geselecteerde bloesem doet in een glas water, en daar dan in de loop van de dag slokjes uit neemt, minstens vier keer per dag.

 

Als u de combinatieformule voor noodgevallen toevoegt aan het glas of de behandelfles, doe daar dan vier druppels in in plaats van twee.

 

Combinatie voor noodgevallen? - de meeste mensen kennen dit alleen onder de handelsnaam van het meest bekende merk, Rescue Remedy. De combinatie was bedacht door dr. Bach als bloesem voor crisissituaties en rampen zoals die zich elke dag kunnen voordoen en waarbij we dan niet de tijd hebben om zorgvuldig een eigen selectie te maken. De combinatie van noodgevallen bevat vijf verschillende bloesemrs: Star of Bethlehem bij een shock, Clematis bij flauwvallen, Impatiens bij agitatie, Rock Rose bij grote angst en Cherry Plum om jezelf weer onder controle te krijgen.

 

De combinatie van noodgevallen is geen universeel geneesmiddel, en het is altijd beter om de onderliggende oorzaken van een bepaalde gemoedstoestand te behandelen met gebruikmaking van de afzonderlijke bloesems. Maar moet het zeker wel in het pakket zitten dat u in de auto hebt liggen voor het geval u in het holst van de nacht naar het ziekenhuis moet snellen. Vier druppels in een kop met water, of op een koud kompres, moet vaders zenuwen sterken als het moment van de geboorte nadert. En de moeder zal er ook profijt van hebben, als ze hem de fles weet te ontfutselen.

 

Meer lezen:

  • Bach Flower Remedies for Women, door Judy Ramsell Howard
  • Growing Up with Bach Flower Remedies, door Judy Ramsell Howard
  • Bach Flower Remedies for Men, door Stefan Ball