menu

© Teksten gebruikt met toestemming van The Bach Centre (www.bachcentre.com). 

Bach bloesems worden toegepast volgens de methode van Dr. Bach.

Tincturen innemen

De bloesems kunt u op verschillende manieren tot u nemen. De richtlijnen die wij er hier voor geven, zijn zo geformuleerd dat u ze gemakkelijk kunt onthouden. Per keer een grotere dosis nemen heeft geen zin. Maar als u een crisis doormaakt, kunt u wel vaker een dosis nemen om u erdoorheen te helpen.

De methode van het glas water

Bij een probleem of een stemming die slechts kort aanhoudt, kunt u twee druppels van elke geselecteerde bloesem in een glas water doen. Neem daar zo vaak als nodig een slokje van, totdat de klacht verdwijnt. Als u gebruikmaakt van de vooraf gemengde formule voor noodgevallen, moet u vier druppels in het glas doen in plaats van twee.

Deze methode kunt u eveneens toepassen voor problemen die zich voordoen over een langere termijn. Neem de hele dag door af en toe een slok, minstens viermaal per dag. Bewaar het glas in de koelkast of zet elke dag een vers glas klaar.

Mengflesjes

Voor chronische problemen adviseren wij een mengflesje te maken. Dat is goedkoper en uw kostbare standaardbloesems gaan dan langer mee. Dit gaat heel simpel:

• Koop bij de drogist of apotheek een leeg mengflesje van 30 ml met een druppelaar in de dop.
• Doe van elke door u geselecteerde bloesem twee druppels in het flesje (en/of vier druppels van de vooraf gemengde formule voor noodgevallen).
• Vul het mengflesje af met mineraalwater zonder koolzuur.
• Neem uit deze fles vier druppels, minstens viermaal daags.

Mengflesjes zijn als u ze koel bewaart (in de koelkast bijvoorbeeld) zo'n 2-3 weken houdbaar. Als dat niet kan, bijvoorbeeld omdat u in een warme streek woont of het flesje bij u draagt, voeg er dan een theelepel alcohol aan toe voordat u het flesje afvult met water. Daardoor zal het water zijn kracht niet zo gauw verliezen. Als u liever geen alcohol gebruikt, neemt u in plaats daarvan ciderazijn of glycerine.

Direct op de tong

De bloesems kunt u ook puur innemen, zonder ze te verdunnen. Dat is wel de duurste manier, en bovendien smaakt het sterk naar alcohol (tenzij u een standaardbloesem neemt die is gebotteld in bijvoorbeeld glycerine). Het wordt dus niet aanbevolen, maar het is net zo effectief.

Om het makkelijker te kunnen onthouden, neemt u van een pure bloesem evenveel druppels als bij het mengen van bloesems in een behandelfles of een glas water: twee druppels, direct op de tong. Als u de vooraf gemengde formule voor noodgevallen neemt, is de dosering vier druppels, ook weer direct op de tong.

In elk van deze gevallen moet u het zo nodig blijven herhalen – voor behandelingen over de lange termijn minstens viermaal daags.